"Укрзалізниця" купила у Словаччині цистерни під європейську колію на 480 мільйонів

цистерна

Філія "Центр транспортної логістики" держкомпанії "Укрзалізниця" 16 жовтня без торгів замовила словацькій Tatravagonka a.s. вантажних залізничних вагонів-цистерн на 12,57 млн євро (481,16 млн грн).

Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на дані у системі Prozorro.

Згідно із угодою, цьогоріч мають поставити 115 вантажних залізничних вагонів-цистерн для європейської колії шириною 1435 мм.

В обґрунтуванні закупівлі вказано, що її провели на виконання рішення правління "Укрзалізниці" від 9 жовтня в рамках програми "Оновлення парку вантажного рухомого складу для ширини колії 1435 м" без торгів за постановою №1178.

Договір на закупівлю вагонів не оприлюднено, тому модель, умови поставки та ціна за одиницю невідомі. Якщо розділити вартість договору на кількість цистерн, то одиниця товару коштуватиме 109 тис. євро або 4,18 млн₴

У грудні 2022 року філія "Центр транспортної логістики" замовляла польській компанії Brand Rock Sp.z o.o. 40 вагонів-цистерн для євроколії по 149 тис. євро або 5,75 млн грн за одиницю. Тобто, тоді цистерни купували на третину дорожче, але деталі замовлення теж були невідомі.

Компанія Tatravagonka зі словацького міста Попрад є виробником вантажних залізничних вагонів.

Автор: Михайло Орлюк