Держпідприємство "Ліси України" планує заощадити на закупівлях цьогоріч понад 250 мільйонів

ліси

Економія на закупівлях державного підприємства "Ліси України " до кінця року сягне 250 мільйонів гривень.

Про це гендиректор держпідприємства Юрій Болоховець повідомив у "Фейсбуці".

"Прозорі закупівлі – одна зі складових реформи лісової галузі. Ми купуємо оптом, значно дешевше. Купуємо на конкурентних торгах, де в середньому беруть участь 3-5 учасників. На паливі вже заощаджено 41,7 млн грн, на електроенергії – 9,4 млн грн, на шинах для автотранспорту та спеціалізованої техніки – майже 4 млн грн", – написав Болоховець.

Очільник держпідприємства зазначив, що закупівлі ще продовжуються, отже, сума економії зросте.

Водночас він зауважив, що прозорі закупівлі дозволяють не лише економити величезні кошти, а й продовжувати детінізацію галузі.

У якості прикладу Болоховець навів перехід на Prozorro, завдяки якому вдалося детінізувати закупівлю послуг із землевпорядкування.

"За часів лісгоспів це була корупційна "годівниця". Прямі договори з непрозорим ціноутворенням. Ціни могли відрізнятися в декілька разів, залежно від того, хто і у кого закуповує. Цього року ми закупили (послуги — ред.) землевпорядкування для 214 тис. га. Ціна на торгах знижена майже в 5 разів", – зазначив директор "Лісів України".

Він додав, що також вдалося детінізувати закупівлю послуг з страхування з обов’язкового страхування автотранспорту, яке колись було каналом вимиванням коштів з підприємств.

"Нещодавно на відкритих торгах закуплені послуги із обов’язкового страхування для 6700 одиниць транспорту – ціна знижена більш як утричі", – уточнив очільник держпідприємства.

Читайте також: "Ліси України" збільшили відрахування у держбюджет на понад 1,1 мільярда

Болоховець зазначив, що навіть на закупівлі техніки та обладнання вдається досягати суттєвої економії. Наприклад, за техніку для обробки ґрунту "Ліси України" заплатили майже на 30% менше.

За його словами, у наших найближчих планах держпідприємства – переведення на Prozorro закупівлі послуг із заготівлі деревини.

"Це справді революційні зміни. Таким рівнем прозорості не можуть похвалитися навіть деякі наші європейські колеги", – підсумував Болоховець.

Як повідомлялося, за підсумками дев’яти місяців ДП "Ліси України" збільшило чистий прибуток до 2,6 млрд грн, що в десять разів більше, ніж галузь заробляла до початку реформи.

Автор: Михайло Орлюк