Казахстан планує збільшити експорт нафти до Німеччини через Росію у півтора рази

токаев,токаєв

Казахстан може збільшити експорт нафти до Німеччини нафтопроводом " Дружба " з 1,2 млн тонн до 2 млн тонн на рік.

Про це повідомив міністр енергетики Казахстану Алмасадам Саткалієв, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми говоримо про обсяг до 2 млн тонн на рік, але остаточний обсяг буде визначено після переговорів", – сказав Саткалієв, відповідаючи на питання про збільшення експорту нафти до Німеччини нафтопроводом "Дружба".

Він зауважив, що під час візиту президента Казахстану до ФРН німецька сторона висловила зацікавленість у збільшенні постачання казахстанської нафти.

За словами міністра, наразі тривають переговори з цього питання з керуючою компанією, що відповідає за НПЗ Німеччини, а також з російською стороною щодо забезпечення безперешкодного транспортування казахстанської нафти "Дружбою".

"За підсумками цих переговорів буде визначено обсяг постачання нафти", – додав міністр.

Читайте також: В уряді Польщі заперечують імпорт російського вугілля – везуть через Росію, але з Казахстану

Як повідомлялося, раніше президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв також заявив про готовність збільшити обсяги постачання казахської нафти до ЄС нафтопроводом "Дружба".

З лютого поточного року Казахстан розпочав постачання нафти до Німеччини нафтопроводом "Дружба". Плани на поточний рік передбачали експорт щонайменше 890 тис. тонн нафти. У 2024 році Казахстан планує транспортувати до Німеччини нафтопроводом "Дружба" 1,2 млн тонн нафти.

Автор: Михайло Орлюк