"Нафтогаз" отримав контроль над ще одним облгазом Фірташа

нафтогаз

Група "Нафтогаз" взяла під контроль АТ "Чернігівгаз", яке забезпечувало розподіл газу у Чернігівській області.

Як повідомляє пресслужба "Нафтогазу", це вже 18 обласне газорозподільне підприємство, яке перейшло під контроль держави з початку року.

Зазначається, що "Чернігівгаз" забезпечує доставку газу для майже 360 тис. осель. Окрім того, регулює розподіл блакитного палива до бюджетних та релігійних організацій, промислових обʼєктів, а також 12-ти теплокомуненерго регіону.

До кінця року "Нафтогаз" планував інтегрувати всі арештовані судом у травні минулого року 26 газорозподільних компаній ("облгазів"), що входили до групи РГК Дмитра Фірташа.

Зокрема, до НАК "Нафтогаз України" вже увійшли АТ "Вінницягаз", АТ "Волиньгаз", АТ "Дніпрогаз", АТ "Дніпропетровськгаз", АТ "Донецькоблгаз", АТ "Івано-Франківськгаз", АТ "Житомиргаз", АТ "Київоблгаз", АТ "Криворіжгаз", АТ "Кіровоградгаз", АТ "Львівгаз", АТ "Миколаївгаз", АТ "Сумигаз", АТ "Харківміськгаз", АТ "Харківгаз", АТ "Хмельницькгаз", АТ "Чернігівгаз" та АТ "Черкасигаз".

Читайте також: "Нафтогаз" отримав контроль над ще трьома облгазами Фірташа

Нагадаймо, у травні 2022 року Кабінет міністрів передав в управління державній компанії "Чорноморнафтогаз", що входить до групи "Нафтогазу", заарештовані активи низки облгазів. Вичерпний перелік переданих активів не був оприлюднений, однак більшість із них входили до групи РГК Дмитра Фірташа.

"Нафтогаз України" заявляв, що планує "інтегрувати" всі арештовані судом у травні минулого року газорозподільчі компанії ("облгази") до новоствореного ТОВ "Газорозподільні мережі", яке на 100% належить "Нафтогазу". Своєю чергою у РГК називали ці дії "рейдерським захопленням" бізнесу.

Фактично "інтеграція" передбачає переведення клієнтів облгазів та їх персоналу до нової компанії "Нафтогазу", водночас борги залишаться на арештованих компаніях під управлінням менеджерів НАК.

Нагадаймо, "Нафтогаз України" на початку вересня 2022 року зареєстрував ТОВ "Газорозподільні мережі України", ця компанія мала взяти в управління регіональні газові мережі, які використовували приватні облгази групи Дмитра Фірташа.

Автор: Юлiя Недашківська