Російський олігарх Фрідман програв суд щодо свого особняка в Лондоні. ФОТО

фрідман

Російський мільярдер Міхаіл Фрідман програв суд проти британського санкційного офісу OFSI, який не дозволив олігарху збільшити витрати на утримання лондонського особняка Athlone House.

Як пише Reuters, Високий суд Лондона 26 жовтня визнав рішення OFSI законним, передає LIGA.net.

Також суддя відхилив прохання адвокатів Фрідмана щодо можливості його повернення до Британії, бо підсанкційний російський бізнесмен фактично підпадає під заборону на в’їзд.

Фрідман подав до суду на OFSI після того, як воно відмовило йому витрачати 30 тис. фунтів на місяць, щоб запобігти занепаду Athlone House, який він купив за 65 млн фунтів.

Його адвокати стверджували, що Athlone House – унікальна власність з унікальними потребами, не в останню чергу за рахунок колекції мистецтва вартістю 44 млн фунтів стерлінгів.

Мільярдер також хотів витрачати 1850 фунтів стерлінгів на місяць на системи зв’язку, які, за словами Фрідмана, регулюють роботу телефонів, ІТ, освітлення, опалення та безпеки Athlone House.

Окрім цього Фрідман хотів, щоб йому дозволили витрачати гроші на персонал, не пов’язаний із охороною, включно з водієм. У цьому, за словами Фрідмана, йому було відмовлено на тій підставі, що він може користуватися громадським транспортом.

OFSI повідомило, що вже видало Фрідману ліцензію на погашення заборгованості та одноразові платежі на загальну суму близько 1,4 млн фунтів стерлінгів, а також майбутні виплати в розмірі 760 тис. фунтів на рік.

Представник уряду Великої Британії привітав рішення суду, яке, за його словами, свідчить, що режим фінансових санкцій працює.

Російський олігарх Фрідман програв суд щодо свого особняка в Лондоні 01

Російський олігарх Фрідман програв суд щодо свого особняка в Лондоні 02

На початку жовтня повідомлялося, що Фрідман, проти якого запроваджені санкції Великої Британії, ЄС та США, поїхав з Лондона, де жив від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, і зараз перебуває у Москві.

Як повідомлялося, до того суд арештував всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам Міхаілу Фрідману, Петру Авену та Андрєю Косогову.

Рішення суду стосується 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими російські олігархи володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії. Вартість арештованих корпоративних прав становить понад 17 млрд₴

Серед заблокованих активів – фінансові та страхові компанії, підприємства мобільного зв’язку та сфери ІТ, а також заводи мінеральних вод. Назву оператора в СБУ не називали, але найвідоміший телеком-актив Фрідмана – частка в найбільшому українському мобільному операторі "Київстар".

На початку вересня цього року слідчі Служби безпеки повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Автор: Галина Ялівець