Кабмін підвищив тариф на електроенергію для населення майже вдвічі

субсидия

Кабінет міністрів на своєму засіданні у вівторок, 30 травня, ухвалив рішення про підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 червня майже вдвічі – до 2,64 грн за кВт-год.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна із посиланням на джерело в уряді.

"(Міністр енергетики Герман, – ред.) Галущенко терміново з голосу вніс постанову про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Тепер 2 грн 64 коп. Рішення було підтримано урядом. Має запрацювати з 1 червня", – сказав співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, раніше Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), офіційно запропонувала підвищити тариф на електроенергію для побутових споживачів з 1 червня з 1,44-1,68 грн до 2,88 грн за кВт-год (з НДС).

У НКРЕКП зазначали, що підвищення тарифу з 1 червня – це лише перший етап "корекції цін".

Перед цим НКРЕКП підвищила тарифи на розподіл електроенергії для більшості компаній-операторів систем розподілу (ОСР, "обленерго") в середньому на 25-50%. Раніше в уряді пояснювали необхідність підвищення тарифів на електроенергію для населення тим, що нинішній їх рівень не покриває вартість послуг обленерго.

Нагадаймо, чинні тарифи на електроенергію для населення діють з 1 жовтня 2021 року. Для індивідуальних побутових споживачів тариф становить 1,44 грн за кВт-год при споживанні до 250 кВт год на місяць та 1,68 грн/кВт год – понад 250 кВт год на місяць.

У серпні минулого року президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає запровадження мораторію на підвищення тарифів на опалення та гарячу воду протягом дії воєнного стану та шести місяців після його припинення. Однак він не передбачає мораторію на підвищення тарифів на електроенергію.