Друга масштабна угода на нафтовому ринку США за місяць: Chevron купує конкурента за $53 мільярди

chevron

Американська енергетична компанія Chevron Corp. досягла угоди про придбання конкуруючої Hess Corp. за $53 млрд.

За оцінками Chevron, з у урахуванням боргу сума угоди становитиме $60 млрд, передає Інтерфакс-Україна.

Угода буде повністю оплачена акціями – акціонери Hess отримають 1,025 акції Chevron за кожну свою акцію. Таким чином, вартість цінних паперів Hess становитиме $171 за акцію, станом на закриття торгів у п’ятницю вони коштували $163,02 за акцію.

Придбання Hess дозволить покращити та диверсифікувати портфель активів Chevron, вказує компанія Особливу цінність представляє родовище Stabroek у Гайані та активи на сланцевому родовищі Bakken у Північній Дакоті.

Закриття угоди очікується у першому півріччі 2024 року. Після цього голова Hess Джон Хесс, як очікується, увійде до ради директорів Chevron.

Читайте також: Пакистан відмовився від міжурядової угоди про імпорт нафти з Росією

Обсяг капітальних видатків об’єднаної компанії оцінюється в $19-22 млрд на рік, синергія від угоди становитиме близько $1 млрд протягом року після закриття. Крім того, після закриття угоди Chevron розраховує продати активи на суму $10-15 млрд до кінця 2028 року.

Як повідомлялося, це вже друга масштабна угода на нафтовому ринку США за останній місяць. Раніше у жовтні американська нафтова корпорація Exxon Mobil Corporation офіційно підтвердила придбання за $59,5 млрд компанії Pioneer Natural Resources Co., одного з провідних гравців на ринку сланцевої нафти.

Автор: Михайло Орлюк