31 добу не залишав робочого місця, щоб забезпечити водою всі підрозділи залізниці в Харкові під час запеклих боїв

Андрій Сьомак – машиніст залізничного водопостачання на насосній станції. Його найдовша робоча зміна тривала аж 31 день: працівник самостійно цілодобово забезпечував роботу насосної станції головного водозабору, що забезпечує водою всі підрозділи залізниці в Харкові. Тоді на Харківщині точилися запеклі бої – час від часу зникала електроенергія та вимикалося обладнання, проте Андрій щодня забезпечував водою локомотивне та вагонне депо, евакуаційні поїзди та жителів мікрорайону. Спеціально для ЦЕНЗОР.НЕТ Андрій розповів, як тривала найдовша робоча зміна у його житті.

Об этом сообщает Политика РУ


31 добу не залишав робочого місця, щоб забезпечити водою всі підрозділи залізниці в Харкові під час запеклих боїв 01

- Андрію, що входить до ваших обов’язків на роботі?

- Контроль роботи насосів, вимірювальних контрольних приладів, слідкування за станом запірної арматури, проведення дрібного ремонту, підтримування в робочому стані всього, що є на насосній станції.

- Пригадайте, коли ви заступили на найдовшу за все ваше життя робочу зміну?

– 1 березня. І працював аж до 1 квітня.

31 добу не залишав робочого місця, щоб забезпечити водою всі підрозділи залізниці в Харкові під час запеклих боїв 02

- Ви очікували, що можете так довго пробути на роботі?

- Перед тим як вийти на зміну, начальник попередив, що я можу пропрацювати 3-4 доби. Тоді не ходив транспорт і мої колеги не могли доїхати на роботу через обстріли. Вийшло так, що я один працював за десятьох. Це був мій свідомий вибір!

Ми постійно були на телефонному зв’язку з начальником дільниці, з іншими насосними станціями. Після чотирьох діб роботи мені зателефонував начальник і запитав: "Як почуваєшся? Чи не можеш залишитися на роботі ще на кілька днів?"

Я порадився з дружиною: вона сказала, що вдома теж постійні повітряні тривоги, люди увесь час бігають ховатися в укриття. Дружина сказала: "Якщо ти там потрібний більше, то залишайся".

Потім керівник попросив лишитися ще на пару днів. Я залишався зі своєї згоди!

31 добу не залишав робочого місця, щоб забезпечити водою всі підрозділи залізниці в Харкові під час запеклих боїв 03

- Які складнощі виникали під час роботи?

- Часто вимикалися напруга, устаткування. Треба було його терміново знову включити в роботу, коли з’являлася напруга.

До 24 лютого бідою було те, що насос один раз вимкнувся. А тепер уявіть – під час війни він вимикався до 8 разів на добу!.. Через це почало барахлити обладнання, я мусив ремонтувати. Важливо було підтягувати сальники, ремонтувати змішувачі, чистити сифони, відкачувати ґрунтові води.

- Що могло статися, якби вас не було на робочому місці?

- Не було би води в вагонах евакуаційних поїздів, а також не було би води в залізничних організаціях, локомотивному, вагонному локомотивному депо електропоїздів, вантажному, пасажирському локомотивному депо. І ще не було б води в домівках у людей, які живуть в тому районі.

- Чи вдавалося вам відпочивати хоча б уночі?

- Майже ні, бо я мав увесь час все контролювати. Лягав на півтори години, але слухав чи гудуть насоси. Потім обходив усе, перевіряв чи працює. Якщо і дрімав, то максимум годину-півтори.

31 добу не залишав робочого місця, щоб забезпечити водою всі підрозділи залізниці в Харкові під час запеклих боїв 04

- Ви були там на самоті?

- Я був із собакою та котом, годував їх. Поруч точилися бої. Зникав Інтернет, час від часу не працював телевізор, тобто була певна невідомість. Часто розмовляв по телефону з рідними.

- А де ви брали їжу?

- Я спеціально взяв з собою побільше їжі, але її вистачило на тиждень. А потім керівник сповістив жителів мікрорайону, де знаходиться станція, що в мене немає продуктів. Тож усі небайдужі люди почали носити мені їжу: свіжий суп, борщ, крупи, овочі, хліб – тобто віддавали останнє зі свого столу. Не дали мені вмерти з голоду, за що я їм дуже вдячний!

Двічі наша бригада слюсарів виїжджала на ремонт трубопроводів мереж. Заїжджали до мене: передавали продукти від керівництва – курча, мівіну, батон. Ще начальник дільниці дзвонив місцевому начальнику ЖЕКу, який розподіляв гуманітарну допомогу. То він завіз мені великий пакет з картоплею, мороженими овочами, кількома консервами, олією, батоном тощо. А от кава, чай та цукор в мене іноді закінчувалася – треба було ділити, щоб вистачило.

- А самі для себе щось готували?

- У студентські роки я жив у гуртожитку, потім у мене була робота, пов’язана з відрядженнями – тобто кулінарний досвід є! У нас на насосній станції є мікрохвильовка, електроплита та електрочайник. Приготувати що-небудь я вмію – не по книзі рецептів, а коли відкриваєш холодильник і дивишся які є інгредієнти і одразу згадуєш 2-3 рецепти страв, які можна приготувати.

- Як ви почувалися увесь цей час? У які моменти відчували найбільше занепокоєння?

- Зізнаюсь – був занепокоєний. Усю цю 31 добу виділялися гормони кортизол та адреналін. Від невідомості за теперішнє та майбутнє гормон стресу був на найвищому рівні. Також переживав через постійні обстріли – то менші (далі від насосної станції), то потужніше (ближче до нас).

- А чи відчували якесь внутрішнє обурення, мовляв: "Я тут один, невже справді ніхто не може сюди доїхати?!"

- Ні, такого обурення не було, бо я знав хто з машиністів де перебуває і з ким була можливість зв’язувався телефоном.

Дехто з них жив біля Козачої Лопані (близько до кордону з Росією), вони з перших годин потрапили під окупацію. Інші потрапили в "сіру зону": з однієї сторони окупанти, а з іншої – наші військові. Тож мої колеги сиділи в погребі, а над дахом їхніх будинків літали снаряди. Деякі колеги були з Харкова та передмістя, їхні райони теж сильно обстрілювали – це Мала Рогань, північна Салтівка. Вони казали, що згодні вийти на роботу, якби їх тільки звідтіля забрали і чимось вивезли. Але громадський транспорт – і міський, і приміський – на початку березня не їздив.

- Увесь цей час у вас було світло?

- Я намагався зовсім не вмикати світло, дотримуючись світломаскування. Хіба що на деякий час міг включити світло в тамбурі без вікон. Увесь інший час я носив на голові налобний ліхтарик. А ще інколи в мене працював телевізор, який давав помешканню світлий фон, щоб можна було орієнтуватися в просторі.

31 добу не залишав робочого місця, щоб забезпечити водою всі підрозділи залізниці в Харкові під час запеклих боїв 05

- Ви хоча б раз задумувалися про те, щоб залишити робоче місце?

- Начальник дільниці телефонував мені до восьми разів на день, питав як я почуваюся і чи можу протриматися ще день-два. Я завжди міг повторити фразу Бориса Єльцина "Я устал, я ухожу!", але покинути та піти з роботи думок не виникало.

Один з найважчих моментів був, коли 8-9 березня були сильні морози, і мені аж на 17 годин виключити електроенергію. Я мусив злити воду з усієї системи, відкрити усі крани, щоб система не розморозилася. Потім я одягнув ватні штани, фуфайку, сів у куточку та накрився ще якимось одягом. Перевірив скільки лишилося заряду на телефоні, на ліхтарі і чекав до ранку.

- 31 добу майже наодинці, коли на тобі велика відповідальність – непросте випробування. А як ви загалом переносите самотність? Вам більше подобається бути самому чи в компанії людей?

- Звісно що деякий час можна пробути самому. Недаремно радянська влада вигадала покарання 15 діб! Перші 15 діб було тяжче – я рахував кожен день! А потім вже відкрилося друге дихання або організм наситився адреналіном, що все вже пішло день за днем, як по накатаній – стало трошки легше.

- А якого розміру територія, де ви працюєте?

- Приблизно як кілька стадіонів! Насосна станція знаходиться майже в середині території, а до кожної свердловини треба йти десь 200-300 метрів.

- Тобто увесь час ви майже не спали, переживали, раціон харчування був неповноцінний, ви були наодинці… Як ви самі собі не дали збожеволіти?!

- Я взяв чистий аркуш паперу А4 і написав олівцем вираз: "Так буде не завжди!" Це означає, що все плинне! Я повісив цей плакат в кімнаті прийому їжі над столом і бачив його кілька разів на день. Якщо сьогодні зранку є кава – це добре. Завтра може бути чай. Іноді просто був чай з гілочок калини чи ще з якихось гілочок – я і цьому був радий!

- А чи була можливість приймати душ?

- Так, у нас є душова кабінка, бойлер. Перші 2 дні, коли все вибухало, коли вікна ходором ходили і постійно вимикалося обладнання, то якось навіть страшно було роздягатися! Якщо раптом вимкнеться світло, то і води теж не буде, а значить доведеться бігати намиленому вимикати все обладнання. Це була моя маленька фобія!..

Я пробирався в душ після 22-ої години вечора, коли затихала канонада.

- Коли минув місяць вашого, так би мовити, "заслання", хто перший вас відвідав?

- 28 березня до мене на насосну станцію приїхала бригада, аби замінити один з глибинних насосів, який зупинився. 29 березня вони також приїжджали, а 30 березня до мене приїхало керівництво дирекції. Вони висловлювали своє захоплення: "Як ти тут 30 днів?!". Казали щось типу "ти молодець" — я не запам’ятав що саме.

31 березня мені привезли гуманітарну допомогу від керівника, приїхав його заступник. А після обіду зателефонував мій начальник дільниці: "Так, а може тебе вже замінити?". Кажу: "Звісно, якщо є на кого".

Хоча взагалі-то у мене був настрій працювати до перемоги!.. Була надія, що день-два і все закінчиться нашою перемогою…

- Чи виписали вам грошову премію за понаднормову роботу?

- За березень я отримав вдвічі більше зарплатню, ніж зазвичай отримую за місяць. Певно це і була премія, за що я вдячний!

Інна Веретенко

Источник: Конфликты РУ